Jongeren lopen meer risico dan ouderen!

Jongeren lopen meer risico dan ouderen!

Risico op de werkvloer is van alle tijden, zolang er werk is bestaat hier ook mogelijk gevaar. Schade of letsel is er kleine tot grote aard, zichtbaar of niet zichtbaar. Ook worden zowel jongeren als ouderen blootgesteld aan de risico’s die de werkvloer met zich mee brengt, dat is niet meer dan logisch. Ondanks het feit dat jongeren, over het algemeen, meer kunnen verdragen dan een oudere werknemer ontvangt de Eerste Hulp meer jongeren met werkgerelateerde ongelukken. Uit onderzoek bleek dat de groep jongeren van 18 tot 24 jaar de meeste risico’s lopen.

De belangrijkste factor in de mate van risico onder jonge werknemers is het gebrek aan ervaring. Welke stoffen zijn schadelijk? Wat kan mijn lichaam niet verdragen? Wat houdt langdurige blootstelling in? Waar moet ik op letten tijdens het aanschaffen van werkveiligheidsmaterialen? Dit zijn allemaal, vaak onbeantwoorde, vragen waar een jonge werknemer mee te maken heeft. Omdat hier niet vaak een duidelijk noch allesomvattend antwoord bestaat is het voor een jonge werknemer extra lastig. De mate van risico kan ook verklaart worden door ontoereikende vaardigheden of opleiding, de mate van kennis, de durf om naar de werkgever te stappen of het verzuim van de werkgever om in veiligheidsmaterialen te voorzien.

Voor een werkgever is het beperken van risico’s ook een lastige kwestie. Het is lastig te bepalen welke veiligheidsmaterialen geschikt zijn voor bepaalde werkzaamheden. Laat je als werkgever daarom altijd adviseren door een expert of adviseur. Want eerlijk gezegd? Weet jij welke risico’s er op een werkvloer aanwezig zijn?

Handbescherming
Zoekend op internet kom je vele verschillen in handbescherming tegen, het is geen wonder dat er zo een groot aanbod is. Werkhandschoenen kunnen verschillen in dikte, lengte, duurzaamheid, dichtheid of materiaal. Zo kun je op veilgheidshandschoen-shop.nl alle soorten handschoenen terugvinden. Er bestaan speciale handschoenen tegen hitte, tegen kou, tegen scherpe materialen, tegen chemische stoffen of zelfs tegen elektrische stralingen. Opvallend genoeg bestaan er tientallen merken die veiligheidshandschoenen produceren.

Hoofdbescherming
Je hebt er maar één, en die is je veel waard! Je hoofd kan veel hebben maar iedere klap kan fataal zijn. Zorg daarom altijd voor goede hoofdbescherming. Bestaat er een risico dat iets valt of verschuift? Draag dan een helm of een stootcap. Iedereen heeft weleens een bouwvakker met een grote (gele) helm gezien, dit is slechts één van de vele goede mogelijkheden. Kijk eens op veiligheidshelmen-shop.nl voor het totale aanbod.

Gehoorbescherming
Je ziet het niet maar je hoort het wel! Gehoorschade is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Het is wellicht onduidelijk wat de schade veroorzaakt en hoelang het duurt voordat schade optreedt. Gehoorschade is onomkeerbaar, dit betekent dat eventuele schade niet meer te herstellen is. Je gehoor beschermen kan met oordoppen en met oorkappen, ook hierin bestaan weer veel verschillen. Kijk voor meer info op oordopjes-kopen.nl.

Gezichtsbescherming/Oogbescherming
Het waarnemen van kleuren, vormen en diepte is iets unieks. Een goud goed waar ieder mens zuinig op zou moeten zijn. Door middel van veiligheidsbrillen of gelaatsmaskers kun je jezelf beschermen tegen rondvliegende vonkjes, materiaaldeeltjes of chemische stoffen. veiligheidsbrillen-shop.nl biedt zowel de particulier als de ondernemer de juiste bescherming.

Lichaamsbescherming/Huidbescherming
De huid is het grootste en misschien wel meest complexe orgaan van de mens. De huid kan snel en heftig reageren op hitte, op kou, op chemische stoffen, vloeistoffen of op bijvoorbeeld asbest. Disposable overalls kunnen hier voor uitstekende bescherming zorgen, denk maar aan de heren en vrouwen die werken in een ebola gebied. Ook zonnebrand-crème is een vorm van huidbescherming. Disposable-overalls.nl biedt een ruim aanbod aan lichaamsbescherming.

Ademhalingsbescherming
Ademhalen is iets vanzelfsprekends en gebeurt continue. Maar hoe reageren je longen wanneer je geen zuurstof maar een chemische stof inademt? Het lichaam reageert heftig met alle gevolgen van dien. De reactie kan direct optreden maar ook pas na een x-aantal jaren. Met stofmaskers, gelaatsmaskers of zelfs een ademluchtsysteem verminder je mogelijke risico’s. De grootste speler op het gebied van adembescherming is stofmasker-shop.nl.

Voetbescherming
Veel bedrijfsongelukken vinden plaats doordat er iets valt! Al vanaf een kleine meter kan een bepaald gewicht zoveel schade veroorzaken dat het lastig is om hiervan te herstellen. Voetbescherming-shop.nl heeft een ruim assortiment aan klassieke en hippe veiligheidsschoenen. Dit zijn bijvoorbeeld de bekende kistjes maar ook veiligheidssneakers.

Specifieke bescherming per activiteit
Natuurlijk vraagt iedere, risicovolle, activiteit voor een ander type bescherming. Zoals eerder gezegd; het is nooit verkeerd met een expert of adviseur te spreken alvorens er maatregelen genomen worden. Maar één ding staat vast: Veiligheid vóór alles!

Comments are closed.